Kraanvogel in Diepholz

Op zoek naar kraanvogels in Diepholz

Wij (Appie Kingma en Ik) vertrokken van uit Haarlem +/- drie uur rijden naar Diepholz. Thuis hebben we een verslag van de KNNV vereniging voor veldbiologie uit geprint, hier krijg je een goede indruk  van het gebied en waar je de vogels kan spotten.

Op de web site grus-grus.eu vind je de tellingen van elke streek in Europa waar je ze kan waarnemen en de Hoeveelheid Kraanvogel per week in de maand.De maand Oktober en November zijn de beste maanden er kunnen er wel 50.000 Kraanvogels langs komen in een weekend.

 

In Diepholz een goede kaart gekocht en s’avonds in het Hotel Castendieck onder het genot van een goede huis wijn een plan getrokken. De wekker ging om 5.45 uur 6.15 ontbijt en rond 7.00 uur waren we bij een zeer grote uitkijktoren met drie verdiepingen op de Moordam, we waren niet de eerste een Duitser die daar had geslapen en twee Nederlanders met verrekijkers.

Het was mistig en koud na enige tijd hoorde wij de kraanvogels en daarna zagen we de eerste vogels vertrekken op hun reis naar Spanje.In dat uur wat er daarna volgde zagen wij honderden kraanvogels vertrekken.Lange slierten en een geluid dat je nooit meer vergeet.

Ik heb er geen foto’s van kunnen maken opdat de omstandig heden te slegt waren. Rond 9 uur was het gedaan en reden we wat in de buurt rond op zoek naar foerageren de vogels.

kraanvogel-09100_1024

Na enige tijd zagen we de eerste vogels en al snel volgden er meer. Rond Diepholz liggen verschillende veen gebieden waar de kraanvogels een rustig slaap verblijf hebben.Daarbij hebben de boeren net hun mais velden ge oogst en light er genoeg mais om te eten, dit gebied is niet alleen voor de Kraanvogel interessant.Er zitten ook vele Buizerds,Blauwe kiekendief, Fazanten,Koperwieken,Pimpelmezen en reeen.

kraanvogels-09231_1024

ree-09265_1024

.veen-landschap-09129-1024

De veen gebieden rond Diepholz zijn erg mooi en goed voor een foto.

veen-landschap-09127-1024

Ondanks het grauwe weer waardoor we geen heldere foto’s konden maken ga ik er zeker nog een keer heen, en dan hopen op beter weer.

[Not a valid template]

    • No categories